top of page

Living Together



Φέτος το καλοκαίρι είχαμε την χαρά να δημιουργήσουμε και να συμμετέχουμε σε ένα διαφορετικό πρόγραμμα Erasmus + το LivingTogether!


Το LivingTogether δεν ήταν απλά ένα πρόγραμμα μιας εβδομάδας, είναι μια ιδέα και ένα όραμα ζωής.

Με αυτό το ιδανικό, 32 νέοι και νέες με και χωρίς αναπηρία από Ελλάδα, Σερβία και Κύπρο συναντήθηκαν στο Nisi, στις Ραχες της Φθιώτιδας και έφτιαξαν μαζί από τα θεμέλια μια κοινωνία σεβασμού και συμπερίληψης. Στόχος μας ήταν να επικεντρωθουμε στα θετικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και να κατανοήσουμε πως στην ομάδα και στην κοινωνία, κάθε άνθρωπος είναι σημαντικός και μπορεί να προσφέρει και να καθορίσει την πορεία της κάθε μέρας με την δική του μοναδική προσωπικότητα.

Θεωρούμε πως η διαφορετικοτητα είναι προνόμιο που ομορφαίνει τον κόσμο γύρω μας και η κινητήριος δύναμη κάθε εξέλιξης που βιώνει η ανθρωπότητα. Εάν δεν υπήρχαν διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές οπτικές και διαφορετικές επιλογές ο κόσμος θα είχε πάψει προ πολλού να αναπτύσσεται.

Σε αυτήν λοιπόν την ιδανική για εμάς κοινωνία του LivingTogether, κάθε προσωπικότητα ήταν σημαντική και κανένας δεν περισσευε. Μάθαμε πως είναι να ζεις ανάμεσα σε ανθρώπους με αναπηρία, να σέβεσαι τις ανάγκες τους, να προσαρμόζεις όσα γνωρίζεις στα μέτρα του συνανθρώπου σου για να τα βιώσετε μαζί, να βάζεις πίσω τον εγωισμό σου και να παλεύεις για την ομαδικότητα, να ζεις χωρίς τον φόβο να σε κρίνουν, να εκφράζεσαι και να νοιώθεις με την ψυχή σου.


Εκτός από την καθημερινότητα όμως, η οποία ήταν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια και μαθήματα του προγράμματος, μέσα σε αυτή την κοινωνία δημιουργησαμε πολλά.


Γνωριστήκαμε και δεθηκαμε με ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες, μοιράστηκαμε ο όραμα του zero waste δημιουργώντας προσωπικές κουπες και αποφεύγοντας τα πλαστικά, δώσαμε όνομα και λύση στα προβλήματα της κοινωνίας μας δραματοποιώντας τα μέσω του θεάτρου. Παρακολουθησαμε το εργαστήριο συναισθηματικης έκφρασης μέσω της ποιητικής συλλογής ASANTE, δημιουργησαμε φυτικά καλλυντικά με την βοήθεια των εθελοντών του κάμπινγκ Nisi, συνεισφέραμε στην δημιουργία επαναχρησιμοποιούμενων σερβιετων για τις γυναίκες της Ουγκάντας μαθαίνοντας παράλληλα για την περίοδο των γυναικών και τα προβλήματα που αυτή φέρει ορισμένες φορές αλλά και για την σημαντικοτητα μιας καλής πράξης και μιας γενναιόδωρης προσφοράς.


Συμμετείχαμε σε αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες ευαισθητοποιησης σε θέματα αναπηρίας, καθώς με γνωμονα την εμπιστοσύνη πραγματοποιήθηκε αλλαγή ρόλων παιδιών και συνοδών. Ανταλλάξαμε στοιχεία της κουλτούρας μας και ενημερώσαμε την τοπική κοινότητα για τις δράσεις μας. Τραγουδησαμε, χορέψαμε, κάναμε ποδήλατο, καθαρίσαμε την παραλία πριν την απολαύσουμε, σκαλισαμε τον κήπο πριν γευτούμε τους καρπούς του, γελάσαμε με την ψυχή μας και φεύγοντας νιώσαμε την πληρότητα στις καρδιές μας.


Σε όλες τις δραστηριότητες, τα άτομα με αναπηρία συμμετείχαν επί ίσους όρους με τα άτομα χωρίς αναπηρία. Φτιάξαμε μια παρέα στην οποία ο ένας μάθαινε από τον άλλον και εξελισσόταν. Γιατί όταν προσφέρεις με την καρδιά σου, μπορείς να ανακαλύψεις θησαυρούς που κρύβονται λίγα μέτρα μακριά σου.

Το LivingTogether ήταν για μας η ιδανική κοινωνία μέσα στην οποία όλοι θα θέλαμε να ζήσουμε.


Ευχαριστούμε το Erasmus+ Youth Greece για την συγχρηματοδότηση του προγράμματος.

29 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page